marți, 18 iunie 2013

           Hey salut ! Sunt Crina si astazi as vrea sa vorbim despre stiinta si natura, sper ca cei pasionati vor fi multumiti de ce voi urma sa scriu.       
           Sunt sigura ca ati auzit de gazele de sist si de posibila imbunatatire datorita folosirii acestora.Insa daca unii nu stiu despre ce vorbesc,o sa va explic.
          1.Ce sunt gazele de sist ? 
"Gazul de șist este un gaz  al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional . Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurință petrolul." via wikipedia.
Totul pare foarte multumitor deoarece omul secolului 21(si probabil si din secolurile anterioare) a cautat sa reduca poluarea insa .. 
             2.Ce impact poate avea asupra naturii ?
"Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze." via wikipedia.
Nu vreau sa par exagerata dar imi voi spune punctul meu de vedere.Ok deci,arderea gazului de sist este mult mai ecologia in sensul ca se emit mai putine emisii de dioxid de carbon insa un singur foraj necesita 10.000 litrii de apa ! O fi Pamantul alcatuit din 70,8% apa,dar totusi ! Este un aspect important,insa cel mai important mi se pare partea in care exista sansa ca acele substante folosite pentru dizolvarea rocilor sa ajunga in panza freatica.Asadar,s-ar produce energie insa cum ramane cu apa,esenta vietii ? 
         Cred ca toata lumea ar fi multumita de aceasta schimbare "ecologica" daca s-ar gasi un alt mod de a extrage aceste zacaminte de gaze,cum ar fi reducerea cantitatii de apa folosita pentru un singur foraj si deasemenea eliminarea riscului poluarii panzelor freatice. Spre exemplu,in orasul meu s-au descoperit gaze de sist,si prin acest oras trece raul Barlad.Sa ne imaginam ca in timpul unui foraj ceva nu ar merge bine si ar fi poluat raul Barlad(sper ca in caz de asa ceva  ar fi un plan B,dar acum o sa imi imaginez o intamplare in care autoritatile nu ar fi pregatite.) .. ce s-ar intampla ? Pai,Barladul este un afluent principal al raului Sirest,care se varsa in Dunare.Toata partea de est (sud est) si probabil si sud a Romaniei ar fi afectata ! Si cum spuneam,in caz ca autoritatile nu ar fi pregatite..ar putea fi afectata o parte si mai mare :
 Sper ca o sa va placa sa cititi acest articol , sunt simple opinii ale mele despre acest lucru.Astept si opiniile voastre,orice lauda/critica ! Va multumesc, o zi buna.Peace !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu